София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

България постави условия за преговорите на Скопие с ЕС (ОБЗОР)

Борисов призова за спешна среща с властите в Северна Македония

пропускане
4 годиниПолитика 7 Боряна Райчева

Налагане на "червена линия", обвинения в "братоубийствена пропагандна война" и заплахи за условност от страна на България в началото на преговорите на Македония за членство в ЕС. Това е резултатът от срещата на българското държавно ръководство, свикана от президента Румен Радев, чиято единствена тема бяха отношенията със съседна Северна Македония.

Президентът Радев обяви след срещата, че страната ще представи "червени линии" като гаранция, че европейската интеграция на Македония няма да навреди на българската история, език и идентичност.

"Трябва да се направят много ясни предпоставки, които ако не бъдат изпълнени, нови глави няма да бъдат разрешени. Тя трябва да бъде ясно подчертана, като конкретна, открита и конструктивна позиция от самото начало, при започване на преговори", каза Радев.

Според българския лидер на ВМРО и министър на отбраната Красимир Каракачанов страната ще постави условия за започване на преговорите на Северна Македония с ЕС. В изявлението на Каракачанов не се казва за какви конкретни условия става въпрос и дали те са свързани с разногласия в смесената историческа комисия за етническия произход и работата на революционера Гоце Делчев.

Каракачанов добави, че София иска "Македония и Албания да започнат преговори с ЕС заедно".

"До вчера казвахме, че сме един народ. Нека приемем, че сме братски нации", каза премиерът Бойко Борисов и призова за прекратяване на това, което определи като "братоубийствена война на пропагандата в Северна Македония ”. Борисов обаче не иска страната му да спре Македония по пътя към ЕС и каза, че ако това стане, "това ще бъде записано в историята".

Борисов призова за спешна среща с властите в Северна Македония със съобщение:

„Нека престанат да играят с историята, с миналото и нека се съсредоточат върху бъдещето.“

На срещата на президента Радев имаше разногласия между коалиционните партньори в българското правителство. Външният министър Екатерина Захариева и министърът на отбраната Каракачанов имаха различни позиции относно следващите стъпки на София. Българската опозиция в лицето на БСП за България подкрепя позицията на правителството, че членството на Македония в ЕС трябва да бъде подкрепено, но не безусловно.

Българските политици реагират от няколко месеца на неуспеха на Съвместната съвместна историческа комисия да постигне компромис относно историческата роля на Гоце Делчев и неговия етнически произход. Членовете на българската комисия настояват от своите македонски колеги да „признаят“ Гоце Делчев за етнически българин и като такъв да бъде вписан в учебниците по история на страната. България от месеци заплашва да блокира началото на преговорите и настоява за съвместна комисия, която да вземе по-бързо решения относно историческите фигури, които засягат миналото на двете съседни страни.