София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

БЪЛГАРИЯ С НАЙ-ВИСОКИ ТАКСИ ЗА РЕЦИКЛИРАНЕ НА СТАРИ КОЛИ

ЗАЩО ПЛАЩАМЕ ГОЛЕМИ ЕКОТАКСИ?

9 годиниОбщество 21 Боряна Райчева

Системата за събиране на екотакси, на спрени от употреба моторни превозни средства у нас, се оказва порочна. България плаща едни от най – високите такси в целия ЕС.
Екотаксата, която се заплаща в България за по-старите автомобили е 250 лева, а за новите наполовина. Зам.-председателят на асоциацията Явор Божанков, коментира, че в повечето страни не съществува екотакса. Също така допълни, че в Холандия, таксата възлиза на стойност от 40 до 60 евро.
Фирмите у нас, занимаващи се с рециклиране на стари автомобили, са повдигнали въпроса – защо екотаксите в България са толкова скъпи и каква е причината за значителната разлика в размера им с тези на другите страни в ЕС.
Божанков обясни, че всяка година се събират над 60 млн. лева от такси на стари автомобили, но не става ясно къде отиват тези пари и как се изразходват. Той допълни, че до 2012 година у нас е имало 14 организации по оползотворяване на стари автомобили, като таксата е варирала между 30 и 50 лева. След 2012 година, само за няколко дни, при създадената възможност за монопол, екотаксата достига до 250 лева. Зам.-председателят на асоциацията подчерта, че са подготвили пакет от законодателни промени, които могат да доведат до намаляване на размера на таксите.