София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

България ще има пощенска марка за развитието на туризма

С филателното издание ще се представим като по-добра туристическа дестинация

7 годиниИкономика 3 Боряна Райчева

България е единствената страна, която ще валидира марка на тема „2017- Международна година на устойчивия туризъм за развитие“. Нашата инициатива беше одобрена от генералния секретар на Световната организация по туризъм към ООН Талеб Рифай, съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова, по време на церемонията по валидиране на филателно клеймо посветено на международната година за устойчиво развитие на туризма.

Министър Ангелкова посочи, че филателното издание дава възможност на страната да се представи, като по-добра туристическа дестинация. Основния фокус, върху който работим е превръщането на страната в целогодишна дестинация и именно културни-историческия и балено и спа туризма ще ни помогнат да разширим рилата на сезона, допълни още министърът. По думите й инициативи като днешната поставят траен отпечатък върху това България да бъде възприеманата и да се развива успешно, като устойчива целогодишна туристическа дестинация.

Марката изобразява Рилския манастир и Тракийска казанлъшка гробница, като и двата обекта са част от списъка с недвижимо културно наследство на ЮНЕСКО.
Изданието ще бъде показано по време на 22-рата сесия на Генералната асамблея на Световната организация по туризъм към ООН в гр. Чънду, Китай, която ще се проведе в периода 11-ти – 16-ти септември 2017 г. Там ще имам възможността лично да представя изданието пред високопоставени лица от цял свят, заяви още министърът.

Темата за туризма навлиза в българското маркоиздаване още в средата на 20 век, каза Димитър Геновски. Обеднен съм, че изданието ще обиколи колекциите на филателистите и ще украсява писмата на приятели и роднини, които изпращаме в чужбина, заяви още зам.- министърът. И допълни, че това е чудесно вдъхновение за много хора да включат България в своите пътувания.

Трудна задача е в едно малко поле, с размери 7/9 см, да се покажат възможностите на българския туризъм, със своите богати природни и исторически дадености, заяви художникът Тетяна Узунова. Тя обясни, че е решила да се спре на историята, корените и древните цивилизации, защото с тях може да бъдат впечатлени огромен брой туристи.