Гледай
на живо

България си припомня своите загинали войници в Кербала

Б. Борисов: те са герои в новата история на българската армия

България си припомня своите загинали войници в Кербала На днешния 27 декември се навършват 15 години от атентата срещу базата с български военнослужещи в К... thumbnail text
На днешния 27 декември се навършват 15 години от атентата срещу базата с български военнослужещи в Кербала - Ирак. Трагедията отне живота на петима души - майор Георги Качорин, старши лейтенант Николай Саръев, офицерски кандидат Антон Петров, офицерски кандидат Иван Инджов и офицерски кандидат Свилен Киров. Други 27 бяха ранени, някои от които изключително тежко, но бяха спасени.
 
Базата бе подложена на атака с камион бомба в 12.45 часа местно време (11.45 часа българско време). Тогава цистерна се взривява в близост до оградата на база Индия, където е щабът на българския батальон и причинява големи разрушения в лагера. На място загиват петимата българи. Ранените 27 военнослужещи са евакуирани в Багдад, в полската дивизионна болница. 
 
По повод годишнината, премиерът Бойко Борисов написа на личната си страница във Фейсбук: "Поклон пред паметта им. Имената им остават записани като герои в новата история на българската армия. И днес над 200 военнослужещи изпълняват успешно мисии зад граница, като през тези години работихме за подобряване на подготовката им и осигуряването на съвременна екипировка. Пожелавам им успешна служба и да се завърнат живи и здрави при семействата и близките си".
 
В родните места на загиналите военни, днес, както всяка година бяха отслужени панихиди. За целия период на участие в операцията в Ирак - от 2003 до края на 2008 година, България е участвала с 11 контингента, съставени от над 3000 души.