Гледай
на живо

България си връща над 30 000 антични предмета

Спасени са след акция на Спецпрокуратурата и испанските власти

България си връща над 30 000 антични предмета Над 30 000 незаконно изнесени от България антични предмета се връщат у нас, след успешната  съв... thumbnail text
Над 30 000 незаконно изнесени от България антични предмета се връщат у нас, след успешната  съвместна акция  „Сердика“ на Спецпрокуратурата и испанските власти, проведена в края на миналата година.
 
На 23 октомври 2018 г., с подкрепата на Европол и Евроджъст, на територията на Испания и България бе неутрализирана организирана престъпна група, осъществявала трансграничен трафик на антики от страната към Иберийския полуостров и продажбата им на местния черен пазар, припомнят от пресцентъра на  МВР.
 
Общото разследване се води срещу 16 български граждани, 8 от които и до момента са задържани под стража в град Торенте, област Валенсия. 
 
Доказателствата, които са събрани до този момент, сочат, че групата е действала от януари 2016 г., като първоначално е изкупувала артефакти от иманяри и от дилъри на антики у нас, а след това е организирала изнасянето им от страната и транспортирането им в Испания.
 
Културните ценности са били предлагани за продажба чрез „Ebay.com“, като за тях се е наддавало и от  фалшиви профили.
 
При съвместната операция бяха намерени и иззети общо 30 600 артефакта (около 600 от тях в България) - гръцка и римска керамика, шлемове, погребални урни, стрели, копия, монети, както и 180 000 евро в брой.