София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

България става част от Европейската брегова охрана

Страната ще получи помощ при миграционен натиск

8 годиниПолитика 4 Боряна Райчева

България ще бъде включена в новата Европейската гранична и брегова служба. Това стана възможно, след като Комисията по правосъдие и вътрешни работи на Европейския парламент одобри законодателно изменение, внесено от българските евродепутати от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев и Мария Габриел, което гарантира участието на България в новата служба, въпреки че страната не е част от Шенгенското пространство.

Поправката гарантира, че в случай на силен миграционен натиск по границата с Турция другите държави-членки и Европейската гранична и брегова служба ще имат задължението да окажат необходимата техническа подкрепа и помощ от допълнително специалисти, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ.

На заседанието на комисията беше одобрено също и предложението на двамата български евродепутати от ГЕРБ дейностите на Европейската служба да включват не само справяне с миграционната криза, но и защитата на външните граници от заплахи като трансгранична престъпност и тероризъм.

Европейската гранична и брегова охрана, предложена от ЕК през декември 2015г., ще бъде изградена въз основа на агенцията Frontex и органите на държавите-членки, отговарящи за управлението на границите, които ще продължат да извършват ежедневното управление на външните граници.