Гледай
на живо

България - свободна, медиите ѝ - частично свободни

Страната ни с двойка по демокрация

България - свободна, медиите ѝ - частично свободни България е свободна държава, но медиите ѝ са частично свободни. Това сочи годишната класация "Свобод... thumbnail text

България е свободна държава, но медиите ѝ са частично свободни. Това сочи годишната класация "Свободата в света 2018" на авторитетната неправителствена организация "Фрийдъм хаус", обявена във вторник.
В категориите "Политически права" и "Граждански свободи" България получава оценка "2" от 7 възможни, като най-високата оценка е "1".


Същевременно, по свобода на медиите България е поставена в категорията " частично свободни" държави. Общата свобода на България е оценена на 80 от 100 пункта, което я поставя на предпоследно място в Европейския съюз преди Унгария, която е оценена на 72 пункта. Няколко пункта надолу в сравнение с миналата година е и Полша.


Финансираната от САЩ НПО "Фрийдъм хаус" сочи, че през 2018 г. за осма поредна година глобалната интернет свобода намалява, а все повече държави възприемат "китайски модел на широка цензура".


В доклада на се посочва, че през 2017 г. политическите права и граждански свободи по света са се влошили до най-ниската си точка за повече от десетилетие. Неправителствената организация отбелязва, че през 2017 г. е била най-сериозната криза за демокрацията през последните десетилетия. Това е поредна 12-а година, в която има намаляване на глобалната свобода - само 35 държави са с покачен рейтинг, 71 отчитат спад.


Ценностите, които олицетворява свободата – особено правото да бъдат избирани лидери на свободни и честни избори, свободата на медиите и върховенството на закона, бележат отстъпление в световен мащаб. А държави, които преди десет години изглеждаха като многообещаваши – Турция и Унгария например, се плъзгат към авторитарно управление.