София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Брюксел: България влиза в Шенген до май

Българите ще минават бързо по летищата в Европа

5 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

След приемането ни в Шенген по въздух паспортните проверки по летищата за българи ще се премахнат, а пътници от и за София вече няма да минават през граничен контрол, на летищата в Европа ще се отива директно до лентите за багажа. 

През май са изборите за Европейския парламент. Добрата новина вече била намекната пред премиера Бойко Борисов и пред шефа на комисията по сигурност в Народното събрание Цветан Цветанов. В рамките на конгреса на ЕНП в Хелзинки лидерът на депутатите от ГЕРБ и зам.-шеф на партията направи важни двустранни срещи, включително с германския вътрешен министър Хорст Зеехофер.

По отношение на процеса на присъединяване на Румъния към Шенген, председателят на ЕП посочва, че страната е изпълнила всички технически критерии и че Европарламентът е бил и остава поддръжник на Румъния в този процес. "Отправям сега призив към страните членки, които блокират присъединяването на Румъния към Шенгенското пространство, да се откажат от това противопоставяне. Ползите от присъединяването на Румъния и България към Шенген са за всички, включително и за страните, които вече са част от Шенген", подчертава Таяни.