Гледай
на живо

България води по демокрация пред Полша и Унгария

Румъния е с най-ниска оценка за страните от ЕС

България е на 46-о място по ниво на демокрация, сочи новата класация на "Икономист интелиджънс юнит", свързана с авторитетното списание "Икономист". Страната ни изпреварва държави като Полша, която е на 54-та позиция и Унгария – на 57-ма, които дълго време възприемахме като модел на политическо развитие по време на прехода. Индексът обхваща 165 независими държави и две територии.

България изпреварва и още две страни от Европейския съюз - Румъния и Хърватия. Румъния е на 66 -то място в Индекса на демокрацията за икономиката 2018, което е най-ниската оценка за страна от ЕС. Северната ни съседка отбелязва забележително влошаване на качеството на демокрация.

Индексът се основава на пет категории: избирателен процес и плурализъм; граждански свободи; функционирането на правителството; политическо участие; политическа култура. Въз основа на оценките си по редица показатели в рамките на тези категории, всяка страна се класифицира като един от четирите вида режим: „пълна демокрация“, „дефектна демокрация“, „хибриден режим“ и „авторитарен режим“.

Първото място в индекса е за Норвегия, следвана от Исландия, Швеция, Нова Зеландия, Дания, Канада, Ирландия, Финландия, Австралия и Швейцария.