София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

БЪЛГАРИЯ ЗАПЛАШИ, ЧЕ ЩЕ БЛОКИРА СПОРАЗУМЕНИЕТО НА ЕС С ТУРЦИЯ

ПРЕМИЕРЪТ БОРИСОВ Е ИЗПРАТИЛ ПИСМО ДО ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪВЕТ ДОНАЛД ТУСК

8 годиниПолитика 3 Боряна Райчева

България заплашва, че ще блокира споразумението между ЕС и Турция относно миграцията, ако не се вземат под внимание интересите ѝ, съобщава полското издание Bankier.pl. Споразумението, което предвижда Турция да получи на първо време 3 милиарда евро и облекчения на визовия режим в замяна на задържане на бежанците на своя територия, трябва да бъде одобрено от европейските лидери следващата седмица.

Министър-председателят Бойко Борисов е изпратил писмо до председателя на Европейския съвет Доналд Туск с предупреждение, че ако не бъде гарантирана защитата на границите на България, както и на Гърция, то София ще блокира споразумението, пише полското издание.

България не е включена в Шенгенската система за свободно придвижване, но, както изтъква Борисов, не всички външни граници на ЕС са в Шенгенското пространство. Според българския премиер всички държави от ЕС, които пряко граничат със страни, от които идват мигрантите, трябва да могат да разчитат на помощ от страна на Европейския съюз.

Общността не трябва да се фокусира единствено върху защитата на морската граница между Гърция и Турция, тъй като посоката, в която да се движат мигрантите, е непредвидима. Преговорите с Анкара трябва да вземат предвид и сухопътните и морските граници на България с Турция, пише Борисов.