София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Българин e замесен в мрежа за боеве на кучета

Частният следовател Марк Рендъл разкрил престъплението

5 годиниКрими 2 Боряна Райчева

Разследване на Би Би Си разкрива международна мрежа за кучешки боеве, организирана от българи. Разкритията били направени със съдействието на неправителствената организация „Лига срещу жестоките спортове“ и частни детективи. Частният следовател Марк Рендъл разкрил мрежата.

„Разследването започна във Великобритания. Проследихме как кучетата стигат до тук. Стигнахме до група в Сърбия и група в България. Разследването продължи повече от две години. Беше много трудно да стигнем до боевете. Много е трудно да ръководиш бизнес с кучешки боеве, без да оставиш следи. Засякохме Ивайло преди 2 години. Забелязахме,че комуникира с хора от целия свят. Веднага щом беше идентифициран от екипа на Би Би Си, нещата се промениха и комуникацията намаля”, разказа частният следовател Марк Рендъл.

Устрановен е основният организатор на мрежата – Ивайло Николов от Русе, собственик на развъдник за питбули и на фирма за превоз на животни. Той е свързан с компания, която купува, продава и транспортира кучета по целия свят.

ОДМВР-Русе започва проверка по случая, изнесен в чуждестранни медии, че българин обучава и продава кучета за боеве. Ръководителят на СДВР ст. комисар Ивайло Иванов посочи, че въпросното лице не е криминално проявено.

Ивайло Николов документирал работата си и във Facebook. От „Лига срещу жестоките спортове“ видели постове, които водели до улики срещу бългаина. Така например, на една от снимките се вижда, че той транспортира кучета, които не са просто домашни любимци. Друг фотос показва ранени животни. В постове на Николов са използвани термини, които обикновено се употрябват при бовете между кучета.

Явор Гечев от фондация „Четири лапи” коментира, че преди разследването не е имало сигнали за този човек. По думите му кучетата вероятно са се държали в частен имот.

Организирането и участието в боеве с животни, както и отглеждането, тренирането или предоставянето на животни за боеве, е инкриминирано у нас от 2011 г. насам и се наказва със затвор до 5 години и глоба до 10 000 лв.