София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

БЪЛГАРИН ОБРА БИЛ ГЕЙТС

9 годиниКрими 6 Боряна Райчева

Тридесетиедингодишният Константин Симеонов Кавръков е задържан в четвъртък вечерта докато теглил пари от банка с различни фалшиви кредитни карти в Кесон Сити, Филипините. Българският гражданин е обвинен в извършването на престъпления в кибернатичното пространство, включително и кражба на хиляди долари от банковата сметка на основателя на Майкрософт, Бил Гейтс. В него са намерени няколко кредитни карти, принадлежащи на различни лица, ненадписана кредитна карта, машинни квитанции за теглени суми, мобилен телефон и 76 000 филипински песо (около 1700 долара). 
Още през 2011 година българският хакер попада в парагвайски затвор заради търговски и банкови измами, киберпрестъпления и фалшифициране на документи. Филипините власти тепърва трябва да установява как Кавръков е успял да се измъкне от затвора в Парагвай и да попане във Филипините. Според Интерпол Константин Кавръков е познат на международните власти като „цар на хакерите“.
Задържането на Кавръков се случва, след като е отчетено посещение на Бил Гейтс в IRRI, Лагуна, Филипините. Данните от Бюрото по имиграцията посочват, че Уилям Хенри Гейтс пребивава в страната от 4 Април.
Една от най-големите местни банки,"Бенк ъв Филипин айлъндс", декември месец заяви, че разполага с информация, че българи може би стоят зад серията от кражби на пари. Измамите са се случвали с клонирани карти от банкомати в и около Манила - най-големия град на Филипините.