София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

"Българите държат около 55 млрд. лева в банки"

Основното финансиране на банките се осигурява от гражданите

4 годиниИкономика 3 Боряна Райчева

Гражданите имат около 55 млрд. в банки. Очевидно е малко, сравнено с европейските страни. Парите не са малко, увеличават се бързо. Основното финансиране на банките се осигурява от гражданите. Това съобщи на 6 декември, деня на банкера Петър Андронов, главен изпълнителен директор на ОББ по отношение на кредитирането в страната ни и съмненията за приближаваща икономическа криза. 

Засега лихвите по кредитите остават изключително ниски. Европейската централна банка няма намерение поне засега да промени това. Това обаче зависи от инфлацията. Икономиката на еврозоната не върви чак толкова добре и затова ЕЦБ не бърза, информира Андронов. 

Той коментира, че ЕЦБ се опитва посредством лихвите да стимулира по-голяма икономическа активност. В момента не сме в рецесия. БВП на България расте с 3.7%. По-скоро трябва да се настроим, че не винаги ще е така, особено в Еврозоната може да расте по-бавно. Това е нормално и е част от природата на това общество, убеден е банкерът. 

Андронов предупреди, че ниските ликви крият риск за кредитополучателите - да ги направят неразумни и да започнат да взимат кредити, които не могат да обезпечат.