София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Българите празнуват националния си празник

От 700-метрото знаме в Плевен до скиори в народни носии

пропускане
5 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

В много градове Националният празник на България се отбеляза с музика и хора. Инициативата "Пробуждане с хоро" се провежда за четвърта поредна година. Целта е да се съхранят и предадат на поколенията българският дух и традиции. В София инициативата се провежда в парк "Заимов".

Плевен е градът, където се води най-продължителната битка в хода на Руско-турската освободителна война. Кулминацията на тържествата в града бе шествието с най-дългото българско знаме. То е с дължина над 700 метра и е ушито от децата в общината от 110 малки знамена. Шествието премина през центъра на града.

300-метров трибагреник пък се развя в Стара Загора. За поредна година беше носено на ръце от военнослужещи от Втора механизирана бригада, заедно с желаещите да застанат редом до тях старозагорци и гости на града.
В Копривщица отбелязаха 3 март с възстановка на Oсвобождението на града. Пресъздаването на историческите събития започна с изстрели от пушки. Тази година хората, които участват във възстановката, са по-малко в сравнение с предишни чествания. Но пък градът посреща хиляди туристи, идващи да се насладят на празничния парад.

Стотици пловдивчани се изкачиха на Бунарджика за честванията. С падане на колене и едноминутно мълчание присъстващите на Хълма на освободителите засвидетелстваха почитта си към загиналите за свободата ни герои и положиха венци и цветя пред първият в страната паметник, издигнат в чест на Освобождението.

Над 300 души участваха в уникално по рода си масово спускане със ски в Пампорово. Хората се появиха на пистата, облечени в народни носии и с българския трибагреник в ръце. Събитието било организирано в социалните мрежи. Масовото спускане се провежда за трета поредна година на 3 март.