София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Българите: Справихме се

81% одобряват резултатите от БГ-председателството

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Според 81% от от българите страната ни се е справила успешно като домакин на Европедседателстовто. Това показва проучване на агенция „Алфа Рисърч“, представено в вчера малко преди края на официалното закриване на председателстовто.
 
Изследването сочи още, че всеки втори от интервюираните българи, е заявил, че е получил достатъчно информация за провелите се у нас събития. Трите сфери, за които сънародниците ни са споделили, че са били най-информирани са интеграцията на Западните Балкани (49%), приоритетите на българското председателство (31%) и  културните събития (11%).
 
Относно напредъка по разглежданите у нас европейски теми, 55% от запитаните са на мнение, че най-голям успех е постигнат по темата за Западните Балкани, всеки трети пък счита, че постижения има относно бъдещето на младите хора в Европа, сигурността остава на трето място с 27 %.
 
Колкото до това какви са основните ползи за България от ротационното председателство, гражданите ги виждат в повишения ни международен престиж и признание (44%), повишена популярност и интерес от страна на европейски граждани (30%) и икономически ефекти от ръста на посетители (22%). По-сериозна е резервираността на общественото мнение относно цялостните дългосрочни ефекти вътре в страната – промяната в самочувствието на българските граждани и компетентността на българската администрация (респ. 18% и 13%).