София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Българите в чужбина няма да гласуват с преференция

Гласовете им ще се разпределят в страната

8 годиниПолитика 4 Боряна Райчева

Парламентът отхвърли създаването на избирателен район в чужбина. Така се запазва сегашното положение, при което избирателите зад граница не могат да гласуват преференциално за кандидат-депутат и гласовете им се разпределят в страната.

Това стана с отхвърляне на предложението на ГЕРБ и Реформаторския блок със 137 гласа "за" от ГЕРБ, БСП, ДПС, Патриотичен фронт, АБВ, "Атака" и БДЦ, 18 "против" и Реформаторския блок и двама независими и двама "въздържали се" - един от Реформаторския блок и един от ГЕРБ.

Идеята беше да се създаде отделен избирателен район, от който да бъдат избирани до четирима депутати. Най-остро срещу предложенинието, прието от правната комисия на второ четене, се обявиха от ДПС и БСП.

При вариант с до четирима депутати, избрани от чужбина, най-ощетени ще бъдат от ДПС, които ще имат по-малко на брой мандати спрямо настоящия вариант, при който гласовете се разпределят в страната.