София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Българка, жертва на трафик на хора, разплака Италия

След като била спасена от католическа общност живее под протекция в страната

5 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Българка, станала жертва на трафик в Италия, трогна страната с ужасяващата си история.

24-годишната ни сънародничка, която бе представена като Стефания, разказа за преживяното по време на среща с президента Серджо Матарела. Разговорът помежду им беше част от кампания в подкрепа на жените по повод 8-ми март.
 
От разказа на младата жена става ясно, че е в Италия от седем години. След като била спасена от католическа общност живее под протекция в страната.

Стефания пристигнала на Апенините, когато била на 17. Приятели на родителите й я излъгали, че са намерили работа за нея. Оказало се, че трябва да проституира. Младото момиче било пребивано и изтезавано от сводници.
 
”Имах дупки по корема от токовете, с които ме ритаха. Бях без уши и с белези по лицето. Когато ме биеха, се надявах някой да види и да ме спаси. Когато след месеци видях да идват карабинери, се почувствах наистина щастлива”, сподели Стафания пред президента Матарела и присъстващите на срещата.
 
Когато я намират, тя изглеждала като изляла от концлагер.В момента българката е полуглуха, но е успяла да си намери работа и да продължи напред.

“За цивилизоваността на едно общество се съди по състоянието на жените в него. Сексуалната експлоатация за съжаление е широко разпространена престъпна практика. Добре е да се нарече с точното й име: робство. Това е позорното робство на нашия век”, коментира италианският държавен глава.