Гледай
на живо

Българо-турската газова връзка може да бъде открита в края на юни

Премиерът Борисов е на работно посещение в Измир

Българо-турската газова връзка може да бъде открита в края на юни Българският министър-председател Бойко Борисов пристигна на работно посещение в Измир... thumbnail text

Българският министър-председател Бойко Борисов пристигна на работно посещение в Измир, по покана на турския си колега Бинали Йълдъръм.

Срещата, е в отговор на поканата на министър-председателя на Турция, Борисов да бъде гост на церемонията за откриването на трансанадолския газопровод ТАНАП.

Българо-турската газова връзка може да бъде открита в края на месец юни. След разширяването на газопровода за Турция в участъка между компресорна станция „Лозенец” и очистно съоръжение "Недялско" ще бъдат увеличени възможностите за транзитиране на природен газ през връзката от 14 млрд. куб. м до 15,7 млрд. куб метра годишно. Освен това ще може да се транзитира природен газ и в реверсивна посока - от Турция към България.

Отношенията между България и Турция са специални и ние сме пример за добри съседи, които си помагат и се уважават, каза българският министър-председател. Двамата премиери отбелязаха със задоволство ръста в икономическите отношения между България и Турция. Традиционно добре се развиват и връзките в туризма. Бинали Йълдъръм подчерта и отношенията на "Дори и от различни религии, трябва да живеем в мир заради народите си. Заради това, аз на всички срещи по Западните Балкани повтарям думата “мир”, подчерта Бойко Борисов.