София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Българската армия изпълнява задачите си в ограничен обем

КСНС при президента приключи

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Консултативният съвет по национална сигурност при президента вчера продължи близо 5 часа. На него бе анализирано състоянието на въоръжените сили на Република България и способността им за изпълнение на поставените задачи по мисия "Отбрана".

„Констатирано бе, че Българската армия изпълнява част от задачите си в ограничен обем, основно поради некомплектованост в личен състав и остаряла бойна техника“, това каза президентът Румен Радев след заседанието на съвета.

Той отбеляза, че за година армията е намаляла с близо 1000 човека, остаряла е старата техника, а нова не е придобита.

„Обстановката около нас не стана по-спокойна. КСНС се обедини около това, че съществените промени в геополитическата среда изправят националната ни сигурност пред нови предизвикателства. Не е овладян процесът на напускане на военнослужещи, а предприетите мерки не могат да дадат бърз резултат. Остава открит въпросът за способността на Въоръжените сили да изпълнят ангажиментите си в пълен обем“, заяви държавният глава.

Участниците в КСНС са се обединили около мнението, че са необходими неотложни мерки, гарантиращи повишаване на отбранителните способности чрез ускоряване на процесите на модернизация, поддръжка на наличната техника и осигуряване на бойната подготовка. На съвета е прието да бъде актуализирана Средносрочната бюджетна прогноза за 2019-2021 година, в съответствие с поетите ангажименти за повишаване на разходите за отбрана на 2% от БВП до 2024 година в срок до октомври 2018 година.

„Ако това не стане, продължаваме да излагаме на риск и без това тревожната тенденция за отлив от въоръжените сили. Тази актуализация и съгласието на правителството да я разгледа е важно условие за бъдещето на въоръжените ни сили“, обясни президентът Радев.

Той допълни, че на КСНС са разгледани плановете на Министерството на отбраната за преодоляване на недостига на личен състав и набелязване на мерки в срок до септември 2018 година, както и разработване на финансово осигурен план за възстановяване на техниката и въоръжението.

По думите на президента е необходимо осъвременяване на Закона за вероизповеданията, което да гарантира защита на традиционните български вероизповедания, ангажиране на държавата и недопускане радикализация на религиозна основа.

„Призовавам институциите да се отнесат сериозно към проблемите на въоръжените сили. Призовавам за делово отношение към нашите съюзници. Обстановката е такава, че времето за обещания и декларации изтече - дела трябват“, заяви Румен Радев.

130 милиона лева са заложени в новия държавен бюджет за модернизация на Българската армия. Проектите са подписани и до две седмици влизат в МС. Това каза военният министър Красимир Каракачанов след приключване на КСНС при президента. Той отново коментира темата с недокомплекта в армията. „Решението на този проблем е възстановяването на наборната военна служба. Това не е проблем само на Българската армия. Военната професия е тежка и за младите хора недостатъчно платена“, подчерта той.

„Бяха очертани и опасностите пред страната ни. Едната е радикализацията на някои религии. В някои страни я виждаме като атентати, а у нас като радикално говорене. Законопроектът е готов. Той предвижда да се спре финансирането на религиозните общности от чужбина. Това ще коства 30 милиона лева“, каза военният министър.

„Уводната част на КСНС започна с изводи за излизане от ЕС и НАТО. Бих искал президентската институция да представи становището, по което трябваше да дискуираме и заради което се забавихме толкова много. Президентската институция с това, което ни представи като становище, ако го бяхме приели, трябваше да излезем пред вас и да кажем, че започваме стъпки за излизане от НАТО и Европейския съюз“, това каза след заседанието на КСНС председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов. Той подчерта, че България трябва да остане в Европейския съюз, в НАТО, с което ще гарантира защитата си.