Гледай
на живо

Българската азбука със своя алея

Създават я в Пловдив

Българската азбука със своя алея Мечтали ли сте си някога да се разходите на живо до някоя от тридесетте букви от кирилицата?  П... thumbnail text
Мечтали ли сте си някога да се разходите на живо до някоя от тридесетте букви от кирилицата?  Пловдивчани не само доказват, че това е възможно, но и надскачат мечтата, като дават възможност на жителите и гостите на града под тепетата да застанат редом не до една, а до всички 30 букви от българската азбука, разположени в пара. 
 
Освен, че ще радват всички, минаващи покрай тях, 80-сантиметровите знаци носят усмивка и на десетки хора с увреждания, които са се нагърбили с отговорната и важна задача да ги изработят. За емоциите си от участието в този проект те разказват пред "Нова телевизия".
 
Причудливата на пръв поглед идея възниква миналото лято. Като при участие в друг проект, хората в неравностойно положение се възмутили, че повечето надписи у нас са на латиница, което им пречило да ги разбират и така решават припомнят колко красива е нашата азбука.
 
В организирана работилница доброволците грундират дървените символи, а до няколко седмици те ще бъдат оцветени. Очаква се всички 30 букви да бъдат поставени в един от пловдивските паркове до края на април тази година.
 
Инициативата е част от събитията, свързани с домакинството на града под тепетата като Европейска столица на културата.