София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Българската независимост през погледа на историята

Спомен за събитията от 22.09.1908г.

6 годиниОбщество 9 Боряна Райчева

110 години след манифеста на  княз Фердинанд от 22-ри септември 1908-ма година, провъзгласен в старата столица Велико Търново имаме повод да се върнем към знаковото събитие, променило хода на националната ни история.
 
С акта от 22 септември 1908 г. България отхвърля политическата си васална зависимост от Османската империя, резултат от решенията на конгреса в Берлин през 1878 г., и става суверенна държава, равностоен партньор на останалите европейски страни.
 
Условията за обявяването на Независимостта на младата българска държава в началото на ХХ век били изключително благоприятни: през лятото на 1908 г. младотурска революция в Османската империя завършва с успех за реформистите. Австро-Унгария - една от Великите сили, наложили Берлинският договор се готвела да анексира двете от провинциите на империята - Босна и Херцеговина. Затова и българският княз Фердинанд се обърнал директно към император Франц-Йосиф да съгласуват действията си.
 
Междувременно българските власти завземат източните железници в Южна България и това поражда „известни“ икономически противоречия между Австро-Унгария и страната ни. 
 
За кратко  тези събития стресват Фердинанд, който се уплашва да обяви независимостта, но  правителството по това време, начело на което е Александър Малинов  вече било е решило това да стане на 22 септември 1908 г. в черквата „Св. 40 мъченици“ в старата българска столица Велико Търново - символичен акт на продължение на Второто българско царство. 
Австро-Унгария обявява анексията на Босна и Херцеговина на 20 септември. Два дни по-късно, точно както е запланувано от българските тогавашни държавници, в черквата "Св. 40 мъченици" княз Фердинанд прочита манифеста за обявяването на независимостта и се отслужва молебен за благоденствието на българската държава. След това министър-председателят Малинов прочита отново манифеста на историческия хълм Царевец пред събралото се хилядно множество.
 
Провъзгласяването на независимостта не само е голям успех за българската дипломация, но и след него васалното княжество започва да се нарича царство България, а българският владетел вече се титулувал - цар. Деликатната ситуация, която настъпва след нарушаването на Берлинския договор e успешно разрешена. Първо била спечелена Британската империя, която поставя условието - да започнат преговори между българското правителство и Високата порта. От Турция поставят условието страната ни да плати за този акт огромен данък, на което Александър Малинов тогава отвръща че независимост не се откупува и дори се стига се до частична мобилизация на  армията  ни.
 
Русия не желае военен конфликт на Балканите и се заема да посредничи в преговорите. Тя се съгласява да опрости дълга на Османската империя, останал още от Руско-турската война от 1877-78 г., в замяна на което Високата порта се отказва да иска обезщетение от България и признава независимостта й. Официално това става на 6 април 1909 г., след което в продължение на 10 дни европейските сили признават България за царство и за независима държава.
 
По традиция днес празникът беше отбелязан с тържества в цялата страна. В София Столичната община организира тържествено честване с програма пред Паметника на Независимостта, в която  участваха  Софийският духов оркестър и хор „Света София”. Военен ритуал изпълни Националната гвардейска част. Кметът на столицата Йорданка Фандъкова отправи поздрав към събралото множество на площада.
 
През целия ден всички посетители на Националния военноисторически музей можеха да разгледат експонатите в него напълно безплатно. Беше представена и впечатляваща военна техника.
 
Обявяването на Независимостта на България е нагледен пример как с воля, единство и решителност нашият народ може да бъде господар на съдбата си. Това заяви президентът Румен Радев в свой адрес по повод тържественото отбелязване на празника. Премиерът Бойко Борисов също поздрави българите за празника на страницата си във фейсбук и пожела никога да не забравяме саможертвата и смелите действия на предците си.
 
Както винаги, най-мащабните тържества за Деня независимостта се състояха в старата столица Велико Търново. В 19:30 часа там празничния ден ще  завърши с шоуто звук и светлина, което традиционно се събират да наблюдават стотици хора от цялата страна.