София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Българската петролна и газова асоциация напуска КРИБ

Петролни босове срещу правителството за проектозакон

5 годиниПолитика 3 Боряна Райчева

Българската петролна и газова асоциация, начело с Валентин Златев от "Лукойл България" напуска Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) . Причината е позицията на организация КРИБ, в която се подкрепя отлагането на Закона за горивата. Сдружението изрази "дълбокото си разочарование" от действията на КРИБ, която е подкрепила отлагането на новите правила за сектора.

От асоциацията настояват за спешна среща с премиера Бойко Борисов.

Българската петролна и газова асоциация заявяват в официалната си декларация, че с решението на КРИБ се дава още шанс за продължаване на живота на сивата икономика в структуроопределящ сектор за България, какъвто е производството и търговията с течни горива."

Асоциацията допълва, че КРИБ е изпратила писмо до министъра на икономиката Емил Караниколов, в което искат отлагане на влизането в сила Закона за горивата. В писмото се предлагат и промени в текстовете на закона. Асоциацията заявяват, че не са били информирани за съществуването на такова писмо и изобщо не е съгласувано с тях.
"Нещо повече, смятаме, че се прави целенасочен опит реалната дискусия за ограничаване на контрабандата, ДДС-измамите и други незаконни схеми в сектора, да се измести от спекулации за противопоставяне на големи и малки фирми в бранша и за ограничаване на свободната конкуренция", се казва в декларацията.

Днес позиция изразиха и от Българската стопанска камара. Камарата също се противопоставя на предлаганото от Министерския съвет отлагане с 6 месеца на влизането в сила на Закона за административното регулиране на икономическите дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход.

Припомняме ви, преди два дни след Тристранен съвет министърът на икономиката Емил Караниколов обяви, че Министерство на икономиката ще внесе предложение за отлагането на закона за горивата с половин година, под заплахата от протести от малките търговци на горива, които смятат, че законът е в подкрепа на големите компании в сектора и ограничава конкуренцията.

През пролетта на миналата година петролната асоциация имаше още един членски казус. Тогава я напусна Георги Самуилов, собственикът на "Инса Ойл".