София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Българската православна църква подкрепи руската за отлагане на събора на остров Крит

Светият Синод не е съгласен с регламента и финансовите разходи

8 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Ден, след като руският патриарх Кирил изпрати писмо до Вселенския патриарх Вартоломей, с което изразява несъгласие с регламента и някои от темите на Православния събор, който трябва да се проведе на остров Крит, Светият Синод на Българската православна църква също поиска промени в дневния ред и заплаши, че българските духовници няма да участват.

Както и руският патриарх, и българските владици не са съгласни с подредбата на главите на православната църква. Те повтарят възражението на руската църква, че тази подредба внушава, че Веселенският патриарх е над останалите патриарси, а според догмата той е „пръв между равни“.

Българските владици имат вързажения и относно невъзможността да бъдат редактирани текстове, за мястото и разположението на гостите на Събора, както и за високите финансови разходи.

При това положение Светият Синод е взел решение да поиска отлагане на събора, който е насрочен за 16-26 юни. Ако съборът не бъде отложен, Българската православна църква няма да участва в него, се казва още в решението на Синода.