София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

БЪЛГАРСКИ ФИЛМ С ПРЕМИЕРА НА ПРЕСТИЖЕН КИНОФЕСТИВАЛ

„ЗЕВС“ С НОМИНАЦИИ НА ФЕСТИВАЛИ В ЛОКАРНО И САРАЕВО

9 годиниРазвлечение 2 Боряна Райчева

Световната премиера на късометражния филм "Зевс" на режисьора Павел Веснаков ще се състои по време на 68-то издание на един от петте най-престижни филмови фестивала в света – Локарно (Швейцария), който ще се проведе от 5 до 15 август.
"Зевс" е номиниран в конкурсната програма Pardi Di Domani (Утрешните леопарди), в която беше представен и предишният филм на автора “Чест”, станал първият български филм, печелил “Grand prix” на фестивала в Клермон-Феран през 2014 г., както и номинация за Европейските филмови награди.

В Локарно “Зевс” ще се бори за наградата "Златен Леопард”, както и за номинация за Европейските филмови награди. Веднага след това филмът ще направи и своята регионална премиера на филмовия фестивал в Сараево (от 14 до 22 август), където ще се състезава за наградата “Сърцето на Сараево”.

"Зевс" разказва историята на двама братя, които след години на семейни раздори трябва отново да намерят път един към друг, за да организират погребението на баща си. В главните роли са актьорите Александър Алексиев и Валери Йорданов. Партнират им Деян Донков и Яна Титова. Филмът е копродукция между България и Германия, като проект е носител на наградата за копродукция с Източна Европа на фондация Робърт Бош за 2014 година.

Източник: Нова ТВ