Гледай
на живо

Български лекар с "Оскар" за сложни операции

Спасява живота на 10-годишно дете чрез уникален метод

Номинираха български лекар за "Оскар" в медицината. Това е д-р Станимир Сираков от болница "Свети Иван Рилски". Благодарение на  сложните операции, които извършва , 32-годишният лекар е спасил десетки човешки животи. Д-р Сираков научава, че е номиниран от медиите и много се е зарадвал.

Лекарят  попада сред номинираните благодарение на уникален метод за лечение на сложни мозъчно-съдови проблеми. Така той спаси живота на 10-годишно дете, като достига до мозъка му през вена на крака.  "А при детенцето е наистина първата такава операция, правена на нашите ширини и с такава сложност. Допреди 2011-2012 г. такива пациенти просто се изпращаха за лечение в чужбина", разказа още номинираният пред репортерът на Bulgaria ON AIR.  За д-р Сираков най-голямото признание е благодарността на пациента и не крие, че преживява почти всяка човешка история. Лекарят е получил десетки предложения за работа в чужбина, но избира да работи в България. Смята, че е достоен претендент за медицинския "Оскар".

 14 български лекари и екипи получиха медицински "Оскари" за значими постижения, церемонията се състоя в столичния хотел Best Western Premier Sofia Airport. Наградата "Иновации в медицината" беше връчена на доктор Станимир Сираков от Университетска болница "Св. Иван Рилски".  Награда за клинично сътрудничество взе и министърът за здравеопазването проф. Николай Петров. Хирургът доц. д-р Радосвет Горнев стана „Доктор на годината”. Призът „Болница на годината” отиде при Университетска болница "Дева Мария" в Бургас.