Гледай
на живо

Българските превозвачи на протест в Брюксел

В протеста ще се включи и министър Росен Желязков

Българските превозвачи излизат на протест в Брюксел срещу пакета "Мобилност". Очаква се около 600 шофьори и десетки камиони да се съберат пред сградата на Европейската комисия.

Според бранша промените, касаещи регламента за командировките им, връщането до страната на регистрация на всеки 4 седмици и нощните почивки на шофьорите, въвеждат двойни стандарти в общността и има потенциала да унищожат транспортния бизнес у нас.

360 протестиращи ще пристигнат с два чартърни полета в белгийската столица. Към българските превозвачите ще се присъединят и българи, живеещи в региона, както и техни колеги от Румъния, Полша, Унгария, Литва, Латвия и Ирландия. В протеста се очаква да се включи и транспортният министър Росен Желязков, както и български евродепутати.

Вчера министър Желязков и родни депутати в Европарламента се опитаха да привлекат възможно най-много европейски политици към българската кауза.

Протестът на българските превозвачи е подкрепен и от младежката организация на ВМРО с демонстрация пред френското посолство в София. Демонстрантите носят плакати с надпис: „Спрете пакета Мобилност, спасете свободната търговия“.