Гледай
на живо

Българските щангисти със забрана за участие в международни състезания

Ограничението е за година, заради неплатена глоба

Българските щангисти със забрана за участие в международни състезания Изпълнителният комитет на Международната федерация по вдигане на тежести реши да отстрани българскат... thumbnail text

Изпълнителният комитет на Международната федерация по вдигане на тежести реши да отстрани българската федерация от участия в международни състезания за една година, заради неплатени глоби за 500 хил. долара.

По-рано отборът на България по вдигане на тежести беше дисквалифициран в пълен състав, след като през март 2015 година допинг пробите на 11 от членовете на отбора, се оказаха положителни. Беше установено наличието на анаболния стероид станозолол.

В хода на разследването стана ясно, че спортистите са станали жертва на чужда небрежност. Експертите от независима лаборатория в Германия достигнаха до извода, че приетата добавка, употребена от българските спортисти е била замърсена от станозолол при производството си. Спортистите и треньорите им не са подозирали, че съществува подобна опасност.

Изпълнителният съвет на Международната федерация не допусна българските тежкоатлети до участие в Олимпийските игри в Рио де Жанейро и обяви, че нашата федерация трябва да плати глоба в размер на 500 хил. долара.

Българската федерация по вдигане на тежести е десетата организация, отстранена за година от участия в международни състезания. Отборът няма да участва и на световния шампионат, който ще се проведе от 28-и ноември до 5-и декември в Анахайм.