София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Българските щангисти със забрана за участие в международни състезания

Ограничението е за година, заради неплатена глоба

7 годиниСпортни 1 Боряна Райчева

Изпълнителният комитет на Международната федерация по вдигане на тежести реши да отстрани българската федерация от участия в международни състезания за една година, заради неплатени глоби за 500 хил. долара.

По-рано отборът на България по вдигане на тежести беше дисквалифициран в пълен състав, след като през март 2015 година допинг пробите на 11 от членовете на отбора, се оказаха положителни. Беше установено наличието на анаболния стероид станозолол.

В хода на разследването стана ясно, че спортистите са станали жертва на чужда небрежност. Експертите от независима лаборатория в Германия достигнаха до извода, че приетата добавка, употребена от българските спортисти е била замърсена от станозолол при производството си. Спортистите и треньорите им не са подозирали, че съществува подобна опасност.

Изпълнителният съвет на Международната федерация не допусна българските тежкоатлети до участие в Олимпийските игри в Рио де Жанейро и обяви, че нашата федерация трябва да плати глоба в размер на 500 хил. долара.

Българската федерация по вдигане на тежести е десетата организация, отстранена за година от участия в международни състезания. Отборът няма да участва и на световния шампионат, който ще се проведе от 28-и ноември до 5-и декември в Анахайм.