София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Българските ученици във Великобритания ще държат матури на български

Борисов се срещна с британския премиер Тереза Мей

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Премиерът Бойко Борисов се срещна във Великобритания с премиера Тереза Мей.  Въпреки процесите, които текат между Европейския съюз и Великобритания, България очаква Обединеното кралство да остане стратегически партньор на Съюза по ключови въпроси като сигурността и борбата с тероризма, това каза пред Мей българския министър-председател.

Той е на работно посещение в Лондон по покана на Тереза Мей. Двамата са обсъдили  сътрудничеството в областта на миграцията и на сигурността. Висока оценка за взаимодействието между специалните служби на България и Великобритания е дадена и от двамата министър-председатели. 

Тереза Мей благодари на България за помощта в борбата с организираната престъпност, тероризма и трафика на хора.  Бойко Борисов е посочил пред премиера на Обединеното кралство, че очакваме подкрепата на Лондон за интеграцията на страните от Западните Балкани, какъвто е един от основните ни приоритети по време на председателството. "Хората от този регион очакват да им покажем, че Европа мисли за тях", каза българският министър-председател.

Пред журналисти Борисов каза, че Мей го е уверила, че Брекзит няма да повлияе на България по никакъв начин. „Тя ми обеща българските ученици във Великобритания да държат матура на майчиния си език“, заяви българският премиер.

Бойко Борисов съобщи, че Тереза Мей ще пристигне в София през май 2018 г., а ако дойде ден по-рано ще се срещне и с лидерите на Балканите. Лошо нещо е Брекзит но трябва да го преодолеем, коментира Борисов, а ЕС и Великобритания са длъжни да се разберат.