София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Бум на нови случаи на хепатит С в София

Повече от 1 800 души са се изследвали безплатно

4 годиниЗдраве 10 Боряна Райчева

44 нови случая на хепатит С са открити при безплатните прегледи, които втори месец се провеждат в Университетска болница "Св. Иван Рилски" в София. Кампанията е под мотото "Да открием липсващите 69 000". Тя е фокусирана към хората на възраст от 34 до 69 години. Смята се, че те са били изложени на най-голям риск от заразяване, предвид факта, че вирусът на хепатит С е открит едва през 1989 година.

Повече от 1 800 души са се изследвали безплатно за хепатит В и С от началото на кампанията в средата на юли. Открити са 44 нови заразени, 2/3 от които - мъже. Някои идват от любопитство, други имат някакви симптоми и искат да проверят статуса си. 18 от новооткритите заразени обаче не са е явили на допълнителен преглед, след като са били уведомени, каза началникът на Централната лаборатория на болницата д-р Ирена Иванова.