София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Бум на трихенолоза след консумация на заразено свинско

Нелегален свинарник в Бургаско е източник на болестта

6 годиниЗдраве 32 Боряна Райчева

Бум на трихинелоза по прасетата  e установена от ветеринарните власти дни преди Коледа. В Бургаско 14 души са изследвани за опасната болест, след като консумирали месо от домашни животни. Прасетата са отглеждани в нелегален склад, намиращ се в бивш стопански двор в Карнобат, съобщи бТВ. Не е ясно с какво са хранени животните. В едно от помещенията има и десетки малки прасенца.  Собственикът на нелегалния свинарник е в Инфекциозната болница с трихинелоза. В тежко състояние са и други, които са консумирали месо оттам. Издирвате се останалите, консумирали от заразеното месо. Част от продукцията от нелегалния свинарник е направена на луканки.

"Първите 4-5 бяха с много тежка клинична картина - подуване, отоци, задух”, обясни д-р Величко Колев от МБАЛ-Карнобат. Той посочи, че едното семейство е дало месо и на близките си във Варна и по думите му, групата със заразени се очаква да се увеличи.

"За човека си е много опасно, тъй като това е паразит, който продължава да живее капсулиран в мускулите... проблемът е, че у нас тези лекарства в момента ги няма", отвърна зам.-директорът на РЗИ - Бургас д-р Вергиния Цанова в отговор на въпроса колко опасно е това за човека.