Гледай
на живо

Бунт пред КЕВР заради цената на водата

Полицията спря протестиращите да нахълтат в сградата

Бунт пред КЕВР заради цената на водата Бунт пред Комисията за енергийно и водно регулиране. Десетки недоволни се опитаха да нахълтат в сгра... thumbnail text
Бунт пред Комисията за енергийно и водно регулиране. Десетки недоволни се опитаха да нахълтат в сградата на регулатора в столицата, като само намесата на органите на реда успя да им попречи. 
 
Припомняме, че протестът на недоволните беше организиран още преди няколко дни в социалните мрежи, а обявената цел беше протестиращите да попречат по всякакъв начин на комисарите да участват в насроченото за днес закрито заседание на КЕВР, на което трябва да се приеме увеличаването на цената на водата.
 
Очаква се цените да бъдат изменени в 27 населени места в страната. Най-скъпа ще е във Варна, Добрич, Шумен и Враца, където цената за кубик ще надскочи 3 лв.
 
Поскъпване се очаква още и в столицата. Единственото място, където се предвижда поевтиняване на услугата е Кърджали, но то ще бъде минимално и в размер на около 1,5%.
 
Протест съпътстваше и общественото обсъждане на цената на водата, провело се на 17 декември. Освен за отпадане на увеличението, тогава недоволните  настояха и за изготвяне на цялостен анализ на ВиК сектора.
 
Подкрепа за протестиращите на 17-ти декември даде омбудсманът Мая Манолова, която на заседанието тогава заяви, че поскъпването не е обосновано по никакъв начин и че то не може да се понесе от хората, заради ниските доходи в страната. 
 
Освен цената на водата, на днешното си заседание КЕВР обсъжда и цените на природния газ за първото тримесечие на следващата година.