София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Бурен вятър събори дървета в Монтанско

Сигнали за изпочупени клони има и в София

6 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Жълт код за опасен вятър бе обявен днес за над 20 области в страната. Множество сигнали за паднали предмети в следствие на силния вятър са подали днес жители от Северозападна България. По данни на ГДПБЗН най-сериозно е засегната област Монтана. Там е съобщено за изпочупени дървета и клони, паднали ламарини и предмети, както и за много изпокъсани жици, съобщават от МВР. За щастие няма съобщения за пострадали хора.

За отстраняването на щетите работят екипи на Енергото, Общината и Гражданска защита. Мобилизирани са всички екипи на пожарната и полицията, включително и колегите им, които са в почивка.

Четири сигнала за паднали дървета и клони са получени и в Столична община, съобщи директорът на дирекция „Аварийна помощ и превенция” Красимир Димитров, цитиран от агенция „Фокус”.  Сигналите са за различни райони, като един от тях е в „Люлин”. Едно от дърветата е паднало върху автомобил.

От ГДПБЗН припомнят, че при такива случаи хората не трябва да остават на открито, защото има опасност от наранявания от падащи отломки от сградите и други предмети. Добре е да затворят плътно вратите и прозорците в дома си, да приберат незакрепени предмети  от терасите си, а ако са на открито, да потърсят временно заслон.