София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Бургас в подкрепа на българските граничари

Турция иска допълнителни доказателства и разпити на четиримата полицаи

5 годиниПравосъдие 8 Боряна Райчева

Днес жителите на Бургас организират протест в подкрепа на граничарите, обвинени от турски съд за убийство на бракониер. Михаил Цонков, Николай Петков, Живко Петров и Николай Костов са обвинени от съдът в Къркларели за съучастие в убийство.

Днес в Съдебната палата в Бургас ще се разгледа съдебната поръчка от Турция, с която искат да им предадем допълнителни доказателства, както и разпити на четиримата гранични полицаи.

Според юристи, турската страна няма никакво основание да прибягва до този ход, защото е подписала международна спогодба от 1976 г., според която трябва да признае съдебните решения по наказателен процес, взети в друга страна.

Инцидентът е от 17 април 2008 година, когато български патрул залавя осъществяваща незаконен риболов турска лодка. Екипажът на турската лодка оказва съпротива при опита за арест от страна на българските гранични власти. След съприкосновение между двата екипажа е произведен неволен изстрел, в резултат на което е причинена смъртта на турския гражданин. Експертизи доказват, че изстрелът от пистолета на българския граничар е произведен, след като оръжието се е оплело в рибарските мрежи при схватката. Служителите са оправдани и от Европейския съд по правата на човека в Страсбург. Въпреки това турският наказателен съд в Къркларели иска българските граничари да представят свои доказателства за инцидента преди 10 години.

„Не можем да говорим за предаване на българските граничари на турската страна, първо – такова искане няма, второ дори и да има България не предава свои граждани, тъй като е направила резерва към „Европейската конвенция за екстрадиция. Проблемът за тези граждани е, ако турската държава поиска тяхното издирване и те напуснат пределите на страната ни. Държавата ни трябва да заеме ясна позиция, че застава зад българските полицаи, които са бранили българските граници“, каза пред Нова телевизия главният прокурор Сотир Цацаров.