София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Бури и наводнения в голяма част от страната

Има редица материални щети, няма пострадали

5 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Мощни гръмотевични бури и порои се изсипаха над голяма част от страната през изминалата нощ.
 
Тежка е ситуацията в Пловдив, като там за по-малко от час снощи главини улици и булеварди се превърнаха в реки. Стотици домакинства пък  останаха без ток заради аварии, причинени от лошото време. Наводнени са  и къщи, мазета на жилищни и обществени сгради и 4 болници. Спасителни екипи на Пожарната са евакуирали 120 бедстващи деца от дома на културата „Борис Христов“. Има информация  и за два наводнени мола. Вътрешният министър Младен Маринов пътува за там, за да се познае с обстановката на място.
 
Проблеми има и в Старозагорско. Снощи там също са се излели проливни дъждове. В село Средногорово река е излязла от коритото си и заляла къщи. Наводниха се изби и приземни етажи. Реколтата на много стопани е потопена и почти унищожена.  Във връзка с пороите и очакваните нови валежи от Министерството на земеделието, горите и храните  съобщиха, че отводнителните помпени станции на територията на цялата страна работят денонощно и се наблюдават от служители на „Напоителни системи“. 
 
Усложнения има и във Великотърновска област. Там дъждът е продалжил да вали над 12 часа, като редица къщи са наводнени, не се съобщава за пострадали.
 
В Казанлък пък мълния е ударила къща. За щастие, огънят е бил бързо изгасен и живеещите там не са пострадали. Покривът на къщата обаче е изцяло обгорен и обитателите й сага търсят къде да живеят.
 
Метеоролозите предупреждават, че през следващите дни въздушната маса над страната ще остане неустойчива. Ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места, главно в Западна и Централна България, ще има валежи и гръмотевични бури, както и временно усилване на вятъра. Остава повишена и вероятността за локални интензивни явления и градушки.