Гледай
на живо

Бурята в Гърция потопи кораби и затвори училища

Стотици сигнали са постъпили за паднали дървета

Бурята в Гърция потопи кораби и затвори училища Стотици сигнали са постъпили за паднали дървета Стотици разбити дървета, потънали плавателни съдове,... thumbnail text

Стотици сигнали са постъпили за паднали дървета

Стотици разбити дървета, потънали плавателни съдове, затворени училища, прекъснати фериботни комуникации - това са резултатите от първата есенна буря, която удари Гърция в понеделник, съобщи РИА Новости.

Пожарникарите в района на Атика получиха 355 обаждания в продължение на един ден за огромни дървета, паднали от силния вятър, съобщиха от Пожарната служба на Гърция.

Силен вятър - до 10 степен по скалата на Бофорт - затруднява гасенето на пожари в Атика, в Ахея и Аркадия на Пелопонес. Пожарникарите повече от 12 часа не могат да се справят с огъня в околностите на село Зола на остров Кефалония.

В пристанищата, поради високите вълни, четири малки кораба се обърнаха и потънаха, съобщиха от бреговата охрана. В Солун потънаха два кораба и по един в пристанищата на остров Калманос и Еритрея на остров Евбея. В корабите не е имало хора.

Значителна част от пътническите фериботи, свързващи континента с островите, бяха отменени. Забранено е излизането в морето на плавателни съдове за развлечение.

Училищата на трите цикладски острова - Тинос, Андрос и Миконос затвориха поради лошото време. Службата за гражданска защита в Закинтос съветва жителите на острова да не напускат домовете си, ако не се налага.

Бурята, наречена "Ксенофонт" доведе до понижение на температурата от 30 градуса по Целзий в понеделник до 15-17 градуса във вторник и 13 в четвъртък. В планинските райони на Гърция първият сняг падна. Според прогнозата на Националната метеорологична служба лошото време ще продължи до вторник.