Гледай
на живо

Бутнаха 10 незаконни сгради в "Шекер махала"

75 униформени пазеха по време на акцията

Бутнаха 10 незаконни сгради в "Шекер махала" Засилено полицейско присъствие имаше в пловдивския квартал „Шекер махала“ тази сутрин къ... thumbnail text

Засилено полицейско присъствие имаше в пловдивския квартал „Шекер махала“ тази сутрин където бяха съборени 10 незаконни постройки. Багери влязоха в ромската махала по нареждане на местната власт, за да премахнат определените за бутане сгради. Някои от тях са масивни, но за събарянето им има решение от съда. Акцията приключи, а техниката събира отломките.

С цел предотвратяване на ексцесии 75 униформени бяха отцепили района, но до ескалация на напрежението не се стигна.

Десетки къщи бяха премахнати, но трябва да бъдат разрушени още няколко. Стопаните на къщите обаче са уверили, че до няколко месеца те сами ще съборят домовете си.

Докато багерите събаряха незаконните постройки ромската махала се огласяше от рев и викове на жители, които казваха, че живеят там от 30 години.  Кметът на район „Северен“ в Пловдив обаче посочи, че до преди 10 години на това място е имало канал. „След това, изникнаха и постройките върху канала. Във връзка със строежа, има пропадане на канала, запушване, а водата не може да се изтича“, обясни той. По думите му не е ясно колко на брой са незаконните постройки в „Шекер махала“, тъй като всеки ден изникват нови, но предстои събарянето на още 22.