София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Цацаров: Бавария е основен чуждестранен партньор в съдебната ни реформа

Главният прокурор на България прие баварския си колега

6 годиниПравосъдие 2 Боряна Райчева

Главният прокурор Сотир Цацаров се срещна с главния прокурор на най-голямата германска федерална провинция Бавария  г-н Рейнард Рьотле, който е на официално посещение в София по негова покана.

Двамата обсъдиха двустранното сътрудничество в противодействието на организираната престъпност, корупцията и тероризма, съвместни разследвания по Евроджъст, обмяната на експертен опит, както и новата Европейска прокуратура.

Главният прокурор Сотир Цацаров подчерта, че Бавария е основен чуждестранен партньор на България за осъществяване на реформата в съдебната система още от 2005 г. Баварското министерство на правосъдието тогава стана партньор по две туининг програми на ЕС за подкрепа на прокуратурата на Република България, а ръководителят на проекта д-р Хелмут Палдер бе удостоен от президента с орден „Мадарски конник“ първа степен.

Сотир Цацаров благодари на главния прокурор на Бавария за оказваната експертна и консултантска помощ и изрази увереност, че добрите отношения между двете прокуратури ще продължат и в бъдеще като основа на ефективно противодействие на общите заплахи пред правовата държава. От своя страна г-н Рейнард Рьотле заяви, че двустранното сътрудничество е на отлично ниво.