София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Цацаров и Борисов се прицелиха в "Юлен"

Властта вече 17 години не знае каква е площта на концесията в Банско

5 годиниПолитика 5 Боряна Райчева

Главният прокурор Сотир Цацаров е поискал днес информация от премиера Бойко Борисов относно предложените промени в концесионния договор за ски-зона Банско. Искането се случва, след като снощи в "Шоуто на Слави" Цацаров съобщи, че още на 12.06.2018, след извършена проверка по сигнал на ПП „Зелените“, той е отправил две предложения до Борисов, свързани с промени в споразумението- увеличаване на концесионната такса и предприеманите на  незабавни действия за осигуряване на пълно съответствие на ползваната от концесионера площ с тази по договора.
 
Заради отправените искания на Цацаров, днес министърът на околната среда и водите Нено Димов свика спешен извънреден брифинг по темата в ръководеното от него ведомство. На срещта с медиите Димов обясни, че договорът, сключен с фирмата "Юлен" АД през 2001-ва година, с който й се предоставя концесия ски-зоната в Банско е изначално сгрешен. По думите му   от документа от 21.12.2001-ва година, подписан от предшественичката му Долорес Арсенова от НДСВ не става ясно каква е реалната територия на предоставената концесия, тъй като там са посочени три различни цифри.
 
Министърът обясни, че именно тази грешка се явява изключително  голяма пречка за изпълнение на поисканата от Цацаров поправка по отношение на площта, използвана от "Юлен". Димов уточни още, че реално в момента концесията се простира на територия от 160 хектара, но тъй като не знае коя от цифрите в договора е вярната, на практика  не може да се каже дали това е нарушение. 
 
Второто искане на Цацаров за преразглеждане на сумата на концесията се оказа по-лесно изпълнимо. Предстои министърът на околната среда и водите Нено Димов да започне преговори с фирмата концесионер "Юлен" за вдигане на концесионната такса, която не е увеличаван от 2001-ва  насам и е в размер на около 300 000 лева годишно.
 
"Освен увеличаване на концесионното възнаграждение, ще искаме да се прецизира в концесионния договор и отговорностите при неизпълнение на този договор. В момента има такива отговорности само при неплащане на концесионното възнаграждение, но отсъстват други, при положение че концесионният договор не бъде спазван.", обясни Димов.
 
Министърът отказа да конкретизира какво увеличение на таксата ще искат, като допълни, че това е въпрос на преговори, който обаче нямал никаква връзка с използваната територия от концесионера. Таксата се определяла не на базата на площ, а  била свързана единствено с оборота на фирмата и се изчислявала по сложна икономическа формула, която Димов не можа да посочи.
 
На щекотливия въпрос кой е реалният собственик на фирмата "Юлен", Димов отговори, че няма представа и че  в документите, които той е виждал е било посочено само името на изпълнителния директор на компанията Мая Христоскова. Никъде на било посочено кой е собственик на юридическото лице, а и това не било въпрос, който касаел екологичното ведомство.