София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Цацаров обвини Нинова в предизборно говорене

За нов Главен прокурор било още рано да се мисли

пропускане
5 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Да се иска точно сега от страна на БСП, в края на мандата на този и преди избора на нов Главен прокурор, да се променят правомощията му, е меко казано нелогично. Това заяви пред журналисти след срещата си с президента Радев-Главният прокурор Сотир Цацаров.
 
"Защо въпросът за правомощията на Главния прокурор не бе повдигнат от лидера на БСП преди година, преди година и  половина, ако щете преди пет месеца, а точно сега?", попита Цацаров.
 
Отговорът според него е, че Корнелия Нинова се опитвала да печели дивиденти преди изборите. Иначе, самият Главен прокурор отново потвърди позицията си, че застава зад исканите от Европа промени в правомощията.
 
"Дайте да не правим политическа спекула от това-първо да променим статута, после да изберем Главен прокурор. Механизмът за контрол и сега съществува, но ако трябва да се въведе по-интензивен механизъм, ще се въведе. Министър Кирилов работи в тази посока. В крайна сметка, аз съм сигурен, че най-много до две или три седмици (нека са три, защото изборите трябва да отминат, Министерството на правосъдието ще внесе законопроект в Народното събрание."
 
Това означава, разясни още Цацаров, че ще позволи да се разследват ефективно тримата големи в съдебната система - Главният прокурор и съответно председателите на Върховния касационен и Върховния административен съд.
 
"Ако някой казва, че на досъдебната фаза неформалното влияние, а и формалното на Главния прокурор върху всички прокурори съществува, на съдебната фаза пирамидата е същата."
 
Повод за срещата между Цацаров и президента Радев е именно предстоящия избор на нов обвинител номер 1 в края на настоящата 2019 година или най-късно в началото на 2020-та, когато изтича 7-годишният мандат на Цацаров. Реалните преговори могат да започнат най-рано през юли и най-късно през септември, според закона.
 
Изборът се случва след вот във Висшия съдебен съвет, като кандидатът събрал най-малко 2/3 от гласовете, трябва да бъде назначен с указ на президента. При отказ от негова страна, изборът се повтаря, като независимо какъв е той, държавният глава вторият е длъжен да се подпише под решението на ВСС.
 
Във връзка изтичащият мандат на Цацаров и изборът на нов главен обвинител, президентът е решил да проведе още редица срещи. Утре на "Дондуков 2"в разговор с президента ще участва председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов.