София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Цацаров очаква напрежение при избора на Гешев

Главният прокурор обвини Христо Иванов в политически натиск

пропускане
5 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Напрежение при утрешното изслушване и гласуване на кандидатурата на Иван Гешев за нов Главен прокурор очаква настоящият обвинител номер 1 Сотир Цацаров.
 
По думите на Цацаров има опит за политически натиск върху избора, но той идва не оттам, откъдето твърдят протестиращите. Като лице на този натиск Главният прокурор посочи лидерът на “Да, България” - Христо Иванов и допълни, че процедурите, по които се случва сега изборът са дело именно на Иванов от времето, когато той беше министър на правосъдието.
 
От телевизия “Евроком” се свързахме за коментар по темата и с председателя на “Да,  България”. По думите на Иванов проблемът не е в процедурата, а в това, че има лоби, което е издигнато личността на Гешев като единствена опция.
 
Цацаров коментира още, че призивите на  Росен Плевнелиев,  настоящият президент Румен Радев да не подписва указа за назначаването на Гешев, са неприемливи. 
 
Настоящият Главен прокурор не се съгласи и с твърдението, че хиляди хора протестират срещу  Гешев. 
 
Обвинител номер 1 припомни още, че кандидатурата на Иван Гешев е предложена от прокурорската колегия, която е решила тя да бъде професионална.