София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ЦАЦАРОВ ПОИСКА ОСТАВКАТА НА ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА СГС

Главният прокурор внесе иск във Висшия съдебен съвет

9 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Разработката „Червеи“ вече повече от седмица занимава медии и магистрати. Въпросите свързани с нея са много, но очевидно повечето от тях ще останат без отговор и в графа секретно. Скандалните разкрития, свързани с масово подслушване, разбуниха духовете и търсенето на виновници продължава.

Днес Главният прокурор Сотир Цацаров поиска от Висшия съдебен съвет да отстрани временно от длъжност председателя на Софийския градски съд съдия Владимира Янева. Като основание за решението си той посочи досъдебното производство, образувано срещу Янева за престъпление по служба, във връзка с разработката „Червеи“.
Главният прокурор изтъкна, че не е уведомил Янева за искането си, тъй като това не е негово задължение.

"Предложението за отстраняването на съдия Владимира Янева е мотивирано с обществената опасност на извършеното деяние и най-вече с факта, че лицето, срещу което е образувано това производство и сега действа като орган, който може да разрешава използването на специални разузнавателни средства", разясни Сотир Цацаров.

През миналата седмица шефът на Националното бюро за контрол на СРС Бойко Рашков акцентира на факта, че съдия Янева е била единственият магистрат, който е подписвал исканията за прилагане на специални разузнавателни средства по "Червеи". По същото време Сотир Цацаров обяви, че във връзка с "Червеи" ще има повдигнати обвинения, а премиерът Бойко Борисов призова прокуратурата да е безкомпромисна. 

 Днес, след кратко дебатиране на искането на Главния прокурор, мнозинството от Висшия съдебен съвет се противопостави на отстраняването на Владимира Янева. Съветът взе решение да изслуша председателя на Софийски градски съд.

От думите на Сотир Цацаров за случая „Червеи“ стана ясно, че прокуратурата разследва и бившия шеф на дирекция "Сигурност" в МВР Тодор Костадинов, а в бъдеще се очаква кръгът на евентуалните обвиняеми да се разшири.