София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Цацаров се застъпи за осъдените за смъртта на Чората

Иска спиране на наказанията им

пропускане
5 годиниПравосъдие 1 Боряна Райчева

Главният прокурор Сотир Цацаров е внесъл днес искане за спиране изпълнението на наказанията на осъдените за смъртта на Ангел  Димитров Чората полицаи. 
 
Отново днес Цацарове е внесъл и друго искане във Върховния касационен съд за възобновяване на наказателното  дело  и за отмяна на постановеното решение от 19.04.2019 г., както и завръщане на делото за ново разглеждане от друг състав на касационния съд.
 
Мотивите за това действие  на обвинител  номер едно са, че  съдебният акт е постановен при съществени нарушения на закона и процесуалните правила, а наложените наказания са явно несправедливи.
 
Ако съдът уважи искането на главния прокурор, осъдените Мирослав Писов, Иво Иванов, Борис Механджийски, Янко Граховски и Георги Калинков следва да бъдат освободени от местата за лишаване от свобода до произнасяне на ВКС по направените искания за възобновяване.
 
Цацаров се срещна още в петък със съпругите на осъдените  по тяхна молба и ги уведоми за внесеното искане и от негово име за възобновяване на наказателното дело.
 
Във Върховния касационен съд вече е образувано наказателно дело, насрочено за 14.06.2019 г., по искане на осъдените Мирослав Писов, Иво Иванов, Борис Механджийски, Янко Граховски и Георги Калинков и техните защитници за възобновяване на наказателното производство.
 
Припомняме, че ВСК осъди окончателно петимата полицаи да лежат зад решетките  7 г., заради това, че на  на 10 ноември 2005 г. в Благоевград са причинили смъртта при задържане на Ангел Димитров-Чората.
 
Делото се точеше години наред, като различните инстанции се произнасяха с коренно различни присъди. 
 
Заради забавянето и решението на една от инстанциите да оневини полицаите, България вече беше осъдена от Европейския съд по правата на човека да заплати 50 000 лева + над 30 00 лева разноски по делото за полицейско насилие и неадекватното му разследване.