София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ЦАРСТВО, РАЗДЕЛЕНО ОТВЪТРЕ

КОМЕНТАР НА ГЕОРГИ ДАСКАЛОВ

8 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Всяко царство, разделено против себе си, запустява, и дом, разделен против себе си, пада. Казват, че президентът на САЩ Линкълн обичал да си служи с този цитат от Новия завет. Имал е сериозни основания; по негово време, точно преди да встъпи в първия си президентски мандат, седем щата се отцепват и започва Гражданската война.

В „Цялото кралско войнство“ цитатът от Библията е представен като автентичен на Линкълн. Цитира го губернаторът Старк със забележката – не е бил прав. Ето, нашето законадателно събрание (на щата) е разделено на подлеци и мошеници, но оцелява. И когато секретарят му Джек Бърдън го пита кои са подлеците и кои – мошениците, Старк отговаря – не съм съвсем сигурен. Непрекъснато си сменят местата.

Българското законодателно събрание както никога не е разделено, ако и да е както никога раздробено на партийки и фракцийки. Но отвън се види все по-единно. Последният случай – номинацията на Ирина Бокова за генерален секретар на ООН. Всички са единодушни, че това е добро, народополезно и богоугодно дело и само някои се правят на по-интересни, коментирайки „тайминга“ и технологията.

Но извън Събранието кандидатурата на госпожа Бокова отново разделя вместо да обединява. Голяма част от българите смятат, че действията на номинално дясноцентристкото правителство на дело реабилитират комунистическата върхушка. Други, предимно избиратели на комунистическата партия и най-вече червени опинън мейкъри, смятат, че кандидатурата на Бокова е национална кауза, а всяко възражение е национално предателство.

Никакви смислени аргументи не могат да се чуят в този вечен български спор. 
Главното ми се види следното: ГЕРБ спечели изборите през 2014 с ясна антикомунистическа реторика. Ако беше казано, че в правителството ще влезе Първанов, че ще има сделки с ДПС, че Мая Манолова ще бъде назначена за омбудсман, че ще се дават концесии на червената номенклатура, Борисов нямаше да вземе и половината от гласовете, независимо от непреходната си харизма.

А сега правителството се е докарало дотам агент Гоце да съобщава неговите решения в национален ефир.

Кой кара влака всъщност?

Ако се върна там, откъдето започнах – нацията има нужда от единение.  Нацията, не върхушката, която все повече се споява.

А кандидатурата на госпожа Бокова и особено начинът, по който беше направено, разделя българите.

Тя може би има някакви шансове.

Но България ще плати висока цена. Все повече хора ще си кажат, че четвърт век демокрация всъщност не са били никаква демокрация, а грозен театър с едничка цел. Да се съхрани червената върхушка.

Во веки веков, амин.

 

Източник: ekipnews.com


Още от
Георги Даскалов