София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Цецка Цачева е кандидатът за президент на ГЕРБ

Борисов: Тя разбира най-много от нещата, нужни за институцията

8 годиниИЗБОРИ 2016 1 Боряна Райчева

Кандидатът на ГЕРБ за президентските избори се казва Цецка Цачева.

"Не виждам кой е по-подготвен. Много бащи в тази държава. Крайно време е да имаме и една майка, която да се погрижи майчински за народа”, заяви председателят на партията и премиер Бойко Борисов.

Преди да обяви името на Цецка Цачева, Борисов заяви, че от ГЕРБ са разгледали доста кандидати, включително и него като възможен избор. Останалите спрягани имена в публичното пространство за поста бяха тези на кметовете на София и Бургас – Йорданка Фандъкова и Димитър Николов, както и това на вицепремиерът и министър по европейските фондове Томислав Дончев. Борисов обаче призна, че и тримата ще са по-полезни на сегашните си позиции в държавата, отколкото в „Дондуков 2“.

"Фандъкова спечели от раз, всички го знаете, дори опонентите. Тя действително се доказа. Ние с нея поехме ангажимент към софиянци и ако трябва да разглеждам къде ми е по-важна тя – в София или в президентството?
Следващият - Дончев: Вицепремиер – генератор на идеи в Министерски съвет. Смело мога да кажа, че това ми е най-лесният човек за работа. Тежко ще се отрази на управлението, на еврофондовете, ако се лишим от него и трудно ще го заменим. И ако ме питате къде ми е по-важен той – като мой заместник.
Димитър Николов – Има ли някой от Бургас, който да не каже, че откакто е той, градът се преобрази? Пак стигаме до избори – харчене на пари за нови местни избори, а парите ни трябват."

И двамата отличници сред кметовете потвърдиха, че Цачева е най-добрият избор в редиците на партията.

Цецка Цачева е родена през 1958 г. Юрист по образование, тя е член на БКП до 1989 г. Става трета в битката а кмет на Плевен през 2007 г. Член е на Изпълнителната комисия на ГЕРБ и е председател на Народното събрание и в двата мандата на кабинета Борисов.
Цачева влиза в надпреварата в президентска двойка с вицеадмирал Пламен Манушев. В края на 2012 г. той е назначен за заместник областен управител на Област Варна. В 42-то народно събрание е под номер 3 в листата на ГЕРБ във Варна.

Целта на ГЕРБ на предстоящите избори е победа. Алтернативата ще се счита за провал.
"Не бива да допускаме катаклизъм, защото много ясно съм изразил, че президентските избори са като вот на доверие.", категоричен беше още Бойко Борисов.