София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ЦЕНАТА НА ПЕТРОЛА СЕ ПОКАЧИ

След смъртта на краля на Саудитска Арабия петролът започна да се покачва

9 годиниИкономика 7 Боряна Райчева

След смъртта на краля на Саудитска Арабия цената на петрола започна да се покачва. Саудитска Арабия е водещ износител на петрол и играе важна роля в регионалната политика. След новината за смъртта на Абдула цените на петрола поскъпнаха с около 2%., предаде Агенция Франс прес.
Смъртта на монарха идва по време на несигурността на енергийните пазари и най-големият спад на световните цени на петрола от десетилетия насам. Тази сутрин обаче лекият суров петрол поскъпна с 2% и се продаваше на цена от 47,76 долара за барел. Петролът сорт 'Брент“ също беляза ръст с 1,5% и сутринта се продаваше за 49,1 долара за барел.
В монента Саудитска Арабия е най-големият производител на петрол в Организацията на държавите износителки на петрол. Страната притежава 16% от откритите запаси на петрол.
В момента обаче пред Саудитска Арабия стои и проблемът с джихадистката групировка „Ислямска държава“, намираща се в близките Сирия и Ирак, а групировката обеща да свали от власт династията Ал Сауд, припомня Ройтерс.