София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Цената на петрола се повиши

Напрежението около Иран повлия на цената на черното злато

6 годиниИкономика 6 Боряна Райчева

Цените на петрола се повишиха, след нарастване на напрежението около Иран.

САЩ смятат, че Иран започва военноморски маневри в Персийския залив с участието на 100 кораба. Времето на маневрите е изненадващо, тъй като по принцип те се провеждат по-късно през годината.   Това става на фона на растящото напрежение между Вашингтон и Техеран, което заплаши да блокира доставките на петрол.

Сортът „Брент“ достигна цена от 73.5 долара. Американският лек суров петрол се търгува за 69 долара за барел.

Запасите от суров петрол са нараснали с 3,8 млн. барела миналата седмица по данни на Администрацията за енергийна информация.  Темата за търговията се върна отново в полезрението на пазарите, след новината, че администрацията на американския президент Доналд Тръмп планира да наложи нови 25-процентни мита върху китайски стоки на стойност 200 млрд. долара, променяйки първоначалния план за мита от 10%. С това САЩ се опитват да окажат натиск върху Пекин с цел извличане на търговски отстъпки. Китай заяви, че ще отвърне с мерки със същата тежест срещу САЩ.

През миналия месец цените на Брента се понижиха с над 6%, а на щатския суров петрол – с около 7%, като това са най-големите месечни спадове за двата показателя от юли 2016 г. насам.