София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Цената на петрола се стабилизира след двумесечно дъно

Спекулациите за глобално свръхпредлагане притесняваха инвеститорите

8 годиниИкономика 2 Боряна Райчева

Цените на петрола се стабилизираха в края на вчерашната борсовата сесия и се отблъснаха от двумесечно дъно. Причината за резкия спад бяха спекулации за глобално свръхпредлагане. 
 
Еталонният американски барел суров петрол "Уест Тексас Интермидиът" скочи на 46.80 долара за барел на борсата в Ню Йорк в края на вчерашната сесия и така успя да стабилизира цената и да успокои инвеститорите. Другият референтен сорт - лондонският "Брент" от Северно море също завърши деня с покачване и достигна 48.47 за барел в края на деня.
 
В началото на годината цените на суровината се въртяха около 28 долара за барел, а на 26 май цената превиши 50 долара за барел за първи път от ноември миналата година.
 
Последният рязък спад беше предизвикан едновременно от новината, че американските запаси от суров петрол са значително по-големи от обичайното и че е подновена експлоатацията на няколко сондажи на територията на Съединените щати. Тези вести предизвикаха опасения у инвеститорите, че може да се стигне до глобално свръхпредлагане, което да обезцени петрола отново.
 
Инвеститорите продължават да очакват редица макроикономически данни през тази седмица, сред които за ръста на китайската икономика през второто тримесечие.