София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Цените на имотите продължават да растат

Най-търсени на пазара са тристайните и четиристайни апартаменти

7 годиниИкономика 7 Боряна Райчева

От две години и половина цените на имотите постоянно се повишават и не е ясно кога тенденцията ще се промени и ще започне поевтиняването. Причината е в голямото търсене на жилища. Това заяви в предаването „С други думи“ по телевизия Евроком Антон Илиев, собственик на агенция за недвижими имоти. В момента най-търсени на пазара са тристайните и четиристайни апартаменти.

В столичния квартал „Младост“, жилища в новопостроени сгради се търгуват на цени от 1200 евро на квадратен метър. Илиев обясни, че често в обявите за продажба се посочва цената на квадратен метър, но реално към чистата жилищна площ се добавят и 20 квадрата общи части. Така напрактика, ако апартамент от 100 кв.м. се продава за 1000 евро на кв.м., то купувачът брои за такова жилище не 100 хиляди евро, а 120 хиляди евро.

Разликата между цените на имотите в София и провинцията продължават да са големи. Всичко зависи от това къде е жилището. Ако то е близо до столицата или в голям град, стойността му е по-висока. В момента къща с двор в село на 50 км от София може да се купи доста изгодно. Офертите са в границите от 5000 до 10 000 евро. Подобен имот в Североизточна или Северозападна България пък струва около 3000 евро.

Брокерите наблюдават раздвижване на сделките и при така наречените вилни имоти около София. Причината е, че с един основен ремонт, такава къща може да се превърне и в основно жилище за семейство с кола.

50 процента от имотните сделки сега се правят с налични пари, а другите 50 на сто – със заем от банка. Ипотечните кредити са доста изгодни в момента, подчерта Антон Илиев и даде пример, че лихвите по тях са сега са около 3 – 3,5 на сто.