София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Цените на петрола се понижиха

Очакванията са за трайно поевтиняване

8 годиниИкономика 23 Боряна Райчева

Цените на петрола се понижават в понеделник в интервала от 1-1,5%, след значително повишаване през миналата седмица, съобщава РИА „Новости“. Юлските фючърси на "Брент" се понижиха с 1,13%  до 44,56 долара за барел.

През предходната седмица цените на суровината се повишиха, но очакванията са за трайно поевтиняване, след като основните производители не успяха да се споразумеят за замразяване на добивите на нивата от януари. Главен фактор за липсата на споразумение е несъгласието Иран, който иска да достигне нивото на производство отпреди санкциите, когато Ислямската република произвеждаше по 4 милиона барела дневно.

В неделя шефът на руския петролен гигант Вагит Алекперов заяви, че Организацията на страните износителки ОПЕК вече не може да влияе върху цените, тъй като новите технологии дават възможност на някои от най-големите потребители като САЩ и Канада да произвеждат сами голяма част от необходимите им количества.

В същото време руският енергиен министър Александър Новак коментира, че очакванията на Русия са устойчиви цени от около 45-50 долара за барел.