София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Цените в Гърция скачат

Правителството одобри нови данъци и такси върху горива, напитки, цигари и интернет

8 годиниИкономика 1 Боряна Райчева

Стоките и услугите в Гърция с повишени цени. Правителството в страната одобри нови косвени данъци и такси върху горивата, напитки, цигари, кафе и интернет. От юни ДДС-то също се покачава от 23 на 24%.
Промяната ще струва на гърците 1,8 млрд. евро. Това ще доведе до свиване в доходите на жителите. Очаква се спад в потреблението на стоки, сочат анализатори.
Туроператорите са силно притеснени, че туристическият сезон ще отбележи сериозен трус, а резервациите за почивки и екскурзии ще намалеят рязко. Новата такса нощувка няма да влезе сила през тази година, успокои премиерът на страната Алексис Ципрас. Тя ще се отрази върху бранша едва през 2018 г.
Новите данъци и такси са включени в законопроект с допълнителни мерки за икономии в Гърция на стойност 3,6 млрд. евро. Причината е финансовата криза в страната и многомилиардните заеми от МВФ и ЕС.